TYPE UW ZOEKOPDRACHT EN DRUK OP ENTER OM TE ZOEKEN

Krijtverf met Vlekken en hoe je die moet behandelen

Krijtverf met vlekken is vaak geen goed teken. Het kan een oorzaak hebben in de olie die er onder zit of door Looizuur wat sommige houtsoorten bevatten. Dat is ook de reden dat wij het iedere klant stap voor stap doornemen in de winkel. Wat ze gaan verven en hoe ze dat moeten doen om dit te voorkomen. Want je kan krijtverf met vlekken heel erg makkelijk voorkomen met de juiste kennis en ervaring. En daar helpen wij u graag mee. Bij alle natuurlijke verven, dus krijtverf, kalkverf en Annie Sloan Chalk Paint kunt u onderstaande toepassen.

Hoe krijg je vlekken in krijtverf - Kalkverf of Chalk Paint

Krijtverf met vlekken hoe komt dat nu, allereerst het komt niet door de verf. U zou dat gehad hebben met alle soorten krijtverf. Annie Sloan Chalk Paint is namelijk een ademende verf en als er bestanddelen onder de verf zitten komen die door de krijtverf heen naar buiten. Daarom zeg ik altijd schuren en gronden is niet nodig. Maar gebruik wel je goede verstand, want als een meubelstuk vol zit met olie zal je het toch eerst goed moeten schoonmaken. Gebruik altijd Annie Sloan clear wax het woord zegt het al “Clear “ dat is schone wax. Zonder chemische bestanddelen die geeft geen vlekken. Daarom ook altijd het advies gebruik bij Annie Sloan Chalk Paint alleen Annie Sloan Clear Wax.

Krijtverf met Vlekken
Krijtverf met Vlekken

Vlekken komen dus niet door de verf

Je kan dus vlekken krijgen door olie wat kan een andere oorzaak zijn. Teakhout, mahonie en eikenhout bevatten kleurstoffen, tannine en looizuur die in water oplosbaar zijn. Als dat hout in aanraking komt krijtverf, wat een verf is op waterbasis trekt dit in de verf. En kan dat gaan ‘bloeden’ of ‘doorslaan’: de kleurstoffen die in het hout zelf zitten, komen door de verf heen komen.

Maar enkele houtsoorten bloeden

Voor alle duidelijkheid dit zal gebeuren bij alle verven op waterbasis. Het ligt dus niet aan Annie Sloan Chalk Paint. Je ziet dit heel snel na het aanbrengen van de eerste verflaag zie je lelijke roze-gele tot bruine vlekken en verkleuringen. Opnieuw verven helpt niet. Je kan het niet zien of dit gaat gebeuren en je moet het gewoon uit testen of dat gaat gebeuren of niet. Het ene eiken kastje bloedt wel, het andere niet. Dat hangt er eigenlijk van af of het eikenhout ooit goed is ingewaterd. Door een eerder contact met water zijn de looistoffen al uit het getrokken. De zogenoemde koloniale teak is een ander voorbeeld waar het ‘bloeden’ vaak optreedt. Maar er zijn meer lastige houtsoorten wat dit betreft: merbau en mahonie bijvoorbeeld. Je merkt dit direct als je met een lichte kleur verf werkt. Bij andere kleuren gebeurt dit ook, maar het is alleen vaak niet zichtbaar.

Hoe los je vlekken op

Hoe het probleem ontstaat begrijpen we nu. Maar nu de vraag, hoe los je dit op? Het beste is om een isolerende laag te zetten tussen het hout en de verflaag. Anders blijven die kleurstoffen, soms wel een jaar later, door de verf en de vernis of was heen komen. Wij adviseren een primer tegen het ‘bloeden’ van Alabastine. Hier hebben wij hele goede ervaringen mee. Twijfel je ? test het eerst of behandel het van te voren met Albastine om bloeden te voorkomen. Het spreekt voor zich dat alle vlekken die op water inwerken zoals roest verkleuringen veroorzaken in Annie Sloan Chalk Paint dus behandel die eerst.

Krijtverf met vlekken hoe behandel ik dat en hoe kan ik het voorkomen